Hovězí na víně
Suroviny:500 g zadního hovězího masa,2 stroužky česneku,majoránky,lístky bazalky,sůl, mletý pepř,50 g slaniny,1 lžíce sádla,0,15l vína,hrst sušených hub,100 g cibule,50 g petržele, stonek celerové natě,8 hřebíčku,500 g rajčat,voda
Příprava: Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Jeden stroužek česneku, majoránku a bazalku velmi jemně nasekáme, smícháme se solí, pepřem a směsí dobře potřeme plátky masa. Slaninu s druhým stroužkem česneku drobně nakrájíme, osmahneme na sádle, vložíme připravené maso, opečeme po obou stranách, zalijeme vínem, přidáme hrst předem namočených sušených hub, zakryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme. Mezitím nakrájíme nahrubé kousky cibuli, petržel, celerovou nať, a jakmile víno vysmahne, přidáme nakrájenou zeleninu a opečeme. Nakonec přidáme hřebíček, a když je zelenina opečená do zlatova, přidáme opraná, nakrájená rajčata, podle potřeby podlijeme vodou a dusíme tak dlouho, až je maso měkké. Měkké maso vyndáme, šťávu propasírujeme, tuk sebereme, podle chuti přisolíme a část přelijeme na maso. Zbylou šťávu můžeme použít při přípravě těstovin.